Ahşap İnsanlar

Ocak 29, 2017 38 Comments A+ a-

Merhaba...

Bugün, bloğumun genel konusundan uzaklaşıp, uzun süredir yazmak istediğim bir hobiden ve o hobiyi ilerletip ikinci bir iş haline getiren bir arkadaşımdan bahsedeceğim.


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Uğur Parmaksız, İstanbul Vefa Lisesi'nde felsefe öğretmeni... Bunun yanında bir müzik tutkunu, çeşitli enstrümanlar çalıyor ve  öğrencilerine de öğretiyor. Aynı zamanda doğayı, uzun yürüyüşler yapmayı seviyor. Kendini geniş bir alanda sürekli geliştiren ve öğrencilerine de bu anlamda ışık tutan bir adam... Doğanın ve ağaçların kendisine verdiği huzuru, kişisel bir hobiye dönüştürüp amatörce ahşap oymacılığı denemeleri yapmaya başladığında; bu işin kendisini rahatlattığını, daha pozitif bir insan olmaya başladığını fark ediyor. Sonunda da, her işte yaptığı gibi kendisini günden güne geliştirip, yavaş yavaş profesyonelleşmeye başlıyor ve ortaya "Ahşap İnsanlar" çıkıyor.


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Ben, sosyal medyadan ve eşimden ötürü Uğur'un bu hobisinden haberdardım ancak, geldiği noktayı İstanbul El Sanatları Fuarı'nda kendisine bir stand açana kadar fark etmemiştim. Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen fuara, Uğur öğretmeni ziyarete gittiğimizde; bu mink, ahşaptan insanlara hayran kaldım.


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Bu minik ahşaptan adamlar, kadınlar, dedeler, nineler, çocuklar ülkemizde görebileceğimiz her kesimden insanın birer minyatürü gibiler... Onları incelerken, farkında olmadan kendinizi bir oyunun içinde bulup çocuklaşabiliyorsunuz. Her boydan, her yaş grubundan ahşaptan insanların fotoğraflarını çekerken ve onlara dokunurken bile biz çok eğlendik. Uğur öğretmen, ahşaptan anahtarlıklar ve mumluklar gibi farklı çalışmalar da yapmış.


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Fotoğraflarda gördüğünüz tüm figürler için ıhlamur ağacı kullanılmış. Her biri ahşap oymacılığında kullanılan bıçaklarla, elde tek tek şekillendirilerek oluşturuluyorlar. Fotoğraflarda gördüğünüz her ayrıntı tamamen el emeği ve hiç bir elektronik alet kullanılmadan yapılıyorlar. Ihlamur ağacının, bu işçilikte tercih edilmesinin sebebi; yumuşak olması ve şekillendirilmeye uygun bir yapısı olmasıymış. Bu ahşap oyuncakların sağlığımıza hiç bir şekilde zarar vermemesi için, Uğur öğretmen vernik kullanmıyor. Tüm ahşap insanlara karakter vermek için kullandığı boya da tamamen organik ve hepimiz için güvenli... Bu arada, ıhlamur ağacının özelliğinden olsa gerek, bu ahşaptan insanlar gerçekten hafifler ve çocuklar güvenle oynayabilir. Uğur öğretmen; ıhlamur ağacından başka, işlenmesi zor da olsa sedir, kestane, çeşitli meyve ağaçları, köknar gibi farklı ağaçlarla da çalışıyor. Bu sayede her ağacın dokusunu keşfetmeyi seviyor. 


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Doğal ahşabın; vücuttaki elektriği aldığını, insanı rahatlattığını, üzerinde bakteri üremesinin çok güç olduğunu dolayısıyla sürekli dezenfekte edilmesinin gerekmediğini, Ahşap İnsanlar sayesinde öğrenmiş oldum. Dayanıklı malzeme olduğu için nesilden nesile geçebilen ve doğanın bizzat kendisi olduğu için de sağlığa hiç bir zararı olmayan bu malzemeyi ateşten koruduğumuz sürece bizimle tutmak mümkün... Açıkçası bu kadar bilgiden sonra, ileride çocuğum olursa, ahşap oyuncaklarla oynamasını kesinlikle teşvik edeceğim.


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Uğur öğretmen "Ahşap İnsanlar"ını şöyle anlatıyor: Ben ahşabı almasaydım; belki bir çatlamış sehpa ayağı, bir evin yıpranmış bir yemek masası ya da bir hırsızın açmak için hırpaladığı kapı olarak bir köşede kalacaktı. Ben ahşabı aldım; temizledim, işledim ve ona bir kişilik kazandırdım. Ona ellerimle tekrar değer kattım ve ondan bir ahşap insan yapıp yine insanların ellerine bıraktım. Gittikçe plastikleşen dünyada; doğal olanı ve doğayı bozmadan, ahşap malzemeleri ellerimle işleyip şekillendiriyorum. Bu, benim kendimce doğal olmayan ve plastik, sağlıksız olan her şeyle savaşım... Belki de, asıl derdim, hep çocuk kalabilmek ve hiç büyümemektir.


https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Uğur Parmaksız'a
Ahşap İnsanlar instagram hesabından (tıklayın) ulaşabilirsiniz ve hesabı takip ederek yaptığı her yeni Ahşap İnsan'dan da haberdar olabilirsiniz. Aynı zamanda Uğur öğretmenin, müzik sevgisini ve öğrencileriyle yaptığı etkinliklerin videolarının olduğu youtube kanalına da burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ahşap İnsanlar'dan kendiniz ya da çocuklarınız için edinmek ya da bu sanatı öğrenmek ve bilgi almak isterseniz de; Uğur öğretmene 05337382766 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Size büyük bir mutlulukla yardımcı olacaktır.

Sevgilerimle...

38 yorum:

  1. Gerçekten çok yönlü biriymiş, elinden çıkan ahşap insanlar muazzam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Naz :) Uğur gerçekten harika bir öğretmen ve iyi bir insandır. :)

      Sil
  2. Çok güzel hepsi de. Ellerine saglik. Çocuk oyuncaklari konusuna katiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Derya'cım :) Ahşap gerçekten sağlıklı bir malzeme ve çok ideal oyuncakmış :)

      Sil
  3. Harikaaa :)

    YanıtlaSil
  4. Ay ne kadar hos bunlar bayildim gercekten👍👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeller ve onlarla oynamak da pek keyifli :)

      Sil
  5. Blana'cım bayıldım resmen!! Hikayesi de, oyuncaklar da çok çok güzel!!! Bizim oğlanlar için almak isterim ben de, hemen hesabı takibe alıyorum! Teşekkürler bu yazı için, öpücükler!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başak'cım ilgin için ben teşekkür ederim :) Öpüyorum kocaman <3

      Sil
  6. Gerçekten çok emekli ve yaratıcı bir iş yapıyor. Ellerine ve yüreğine sağlık. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Ahşap İnsan'ı yapması 3 gününü alıyormuş :) Duyunca çok şaşırmıştım :) Teşekkürler İlke :D

      Sil
  7. el emeği verilen herşeyi çok beğeniyorum hepsi çok güzel olmuş :) hesabı hemen takibe aldım

    YanıtlaSil
  8. Çocukken abimlerden bana kalan ahşap kule,köprü yapılan setlerden vardı. Onlarla oynamak bebeklerden daha eğlenceliydi benim için. Bu oyuncaklar da beni çok eskilere götürdü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin ahşaptan oyuncakları vardı sanırım :) Çok kıymetli geliyorlar bana :)

      Sil
  9. İçinde emek olan herşey çok güzeldir fakat ahşap insanlar,hikayesi sebebiyle de bir o kadar güzel. Bence çocukları teşvik edebileceğimiz en güzel oyuncaklardan biri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek verilen her şey çok kıymetli... Çocukları teşvik edeceğimiz en iyi oyuncaklar ahşap olanlarmış ve ben de bu sayede daha iyi öğrenebildim. Çok teşekkür ederim yorumun için <3

      Sil
  10. Bir hobisi olup bunu devam ettiren insanlari hep takdir etmisimdir. Harika bir is ortaya çıkmış, suratlarındaki ifadede bir emek var hepsinin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Anne Güncesi :) Hepsi bence de çok güzeller :)

      Sil
  11. süper, ellerine emeğine sağlık, el becerisi yüksek olanlara hep imrenmişimdir ;)
    Tebrikler, paylaşım için de teşekkürler blanacım takibe alıyorum hemen!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de ayrı beceriklisin ama Feno'cuğum :) Emek verenler emeği daha iyi görüyor, değil mi?! :) Çok teşekkürler <3

      Sil
  12. ahşap oyuncakları çok seviyorum çocuklar için çok sağlıklı ama bunlar bizim için de çok uygun, harika birer hediye seçeneği hepsi! bayıldım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem çocuklar hem de bizim için bu Ahşap İnsanlar bence de harika :) Çok teşekkür ederim canımcım :) Öpüyorum <3

      Sil
  13. Blana'm güzel kalpli canım arkadaşım benim keyifle okudum yazını 😚 Ahşap oymacılığı gerçekten zormuş ne kadar güzel emek vermiş ve anlatmış Uğur Bey 👏 İnstagramda küçük prensi gördüğümde çok sevmiştim 😻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde'm o senin kalbinin güzelliği... Uğur sevgi ve emekle yapıyor Ahşap İnsanlar'ı Ben de elimden geldiği kadar destek olmak istedim. Küçük Prens ne tatlı değil mi?! Büyüsün, minnoşa da yapar bir tane

      Sil
  14. hayran oldum hepsine, özellikle en sondaki yeşil tişörtlüye :)

    YanıtlaSil
  15. El emeği olan herşeye o kadar çok değer veriyorum ki bunların hepsi de birbirinden kıymetli ve harikalar

    YanıtlaSil
  16. Fotoğraflarında her bir ahşap insanı tek tek inceledim ve öğretmenimizin aşkla ürettiği insanlar uzaktan bile olsa o kadar güzel duygular yaşattı ki Blana'mm gerçekten şahane <3 Ellerine sağlık güzel gözlümm benimm <3 :))

    YanıtlaSil
  17. Blana bunlar harika gercekten. El emegi olan her seye bayiliyorum. Yetenek baska bir sey

    YanıtlaSil
  18. Keşke hep çocuk kalsaydık :(Bu emeğe şapka çıkartılır, hem zor, hem zevkli hemde sonsuz saygı gerektiren bir iş, bir tutku..Ellerine emeğine sağlık değerli öğretmenimizin <3

    YanıtlaSil
  19. Sabah işteyken gördüm yazını. Merak etmiştim anca okuyabildim. Gerçekten güzel çalışmalar. Bu arada az daha zorlasam kendimi bulacaktım sankim :D

    YanıtlaSil
  20. Çoook güzeller Blana'm, hafif diyince ilgimi çekti hemen çünkü daha önce çocuklara hep ahşap oyuncaklar almak istedim baktıklarım hep ağır geldi. Benimkiler de atıp fırlatmayı seven çocuklar, kimseye zararı olmasın diye alamadım.

    YanıtlaSil
  21. ne kadar güzel bir hobi ve emek harcanarak yapılmış bir iş.. oğlum ufak olsaydı hemen bir ordu kurardım kendisine :-)) kardanadam figürlerine bayıldım kendime mi alsam diye düşünüyorum Blanacım sevgiler :-))

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel olmuş hepsi. Çok büyük emek var gerçekten. Ahşap oyuncaklar kesinlikle daha sağlıklı. Öğretmenimizin ellerine sağlık. Emeğini takdir ediyorum. Bu güzel yazı ve bilgilendirme için de ayrıca teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Nasil bir yetenek, nasil bir emek, hepsi harika olmus!!!

    YanıtlaSil
  24. Blana'cım nasıl anlamlı bir yazı olmuş. Öncelikle hobisi olan, bir işi tutkuyla yapan bir insandan kimseye zarar gelmez. Keşke kerkesi tüm çocukları hobiyle, tutkuyla bağlandıkları herhangi bir aktiviteyle yetiştirebilsek de kötülükler kalmasa artık dünyamızda. Uğur öğretmene çok saygı duydum. Yaptığı iş hem emek gerektiriyor hem de yapısı gereği doğaya ve insan sağlığına faydalı. Kendisini tebrik ediyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Blana çok çok teşekkür ederim duygulandım valla:) enfes anlatlmışsın. yorum yapan herkese sevgi ve saygılarımı iletmek isterim ''Dünyayı güzellik kurtaracak bir insanı sevmekle başlayacak her şey''.Sait Faik Abasıyanık

    YanıtlaSil