Yerdeniz Büyücüsü - Ursula K. Le Guin

Şubat 26, 2017 14 Comments A+ a-

Merhaba...

Fantastik kurgu romanlarıyla aram pek iyi değildir. Bununla birlikte, özel basım kitaplara da hiç dayanamam. Metis Yayınları 30. kuruluş yıldönümlerinin anısına Ursula K. Le Guin'in ünlü Yerdeniz serisini tek kitapta toplayınca, bana da bu özel baskıya kütüphanemde yer vermek düştü. 
Ursula Kroeber Le Guin, Kaliforniya'lı bir yazar... 1950'li yıllarda fantastik öyküler ve romanlar yazmaya başlayan yazarın Ulusal Kitap Ödülü, beş kez Hugo ve beş kez Nebula Ödülü, Kafka Ödülü gibi çok sayıda edebiyat ödülü var.

https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Tolkien'i ayrı tutarsak, neredeyse hiç okumadığım bir tür olan fantastik kurguda okuduğum ilk yazar, Ursula Le Guin... Ünlü Yerdeniz serisinden de övgüyle bahsetmeyen pek kimseyle karşılaşmadığımı da söylemeliyim. Bugün, serinin ilk kitabı olan Yerdeniz Büyücüsü'nü okuma hikayemden ve kitapla ilgili düşüncelerimden bahsedeceğim.

https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Yerdeniz Büyücüsü, serinin ana kahramanı olan büyük büyücü Çevik Atmaca'nın çocukluğundan ve ilk gençlik yıllarından bahsediyor. Gerçek adı Ged olan ancak, insanların Çevik Atmaca olarak tanıdığı kahramanımız; annesini daha bebekken kaybettiği için, köyün cadısı olan teyzesi tarafından büyütülüyor.
Çocuk 13 yaşını doldurduğunda da, ilk ve gerçek ustası Ogion'la birlikte köyünü terk ediyor ve büyük bir büyücünün çırağı oluyor. Büyücülük yeteneği çok büyük olan Ged, ustası Ogion'un sabır dolu eğitiminden kısa sürede sıkılıp, büyücülük konusundaki yüksek sanatların öğretildiği Roke Adası'na gitmek istiyor. Öykünün ilerleyen kısımlarında, Çevik Atmaca yetişkin bir adam olduğunda, ustası Ogion'dan ayrılmanın pişmanlığını sıkça dile getirecektir.

https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Roke Adası'nda yetenekleriyle kısa sürede göze çarpan Çevik Atmaca çok çalışıp, kolay öğrenmesiyle öğretmenlerinin takdirini kazanıyor ve hısımlarından daha özel ve ilgili bir eğitime tabi tutuluyor.
Kendisine cahilde güvenen ve ergenliğinin verdiği hırs ve gururla yapmaması gereken bir büyü yapıp, istemeden çok korkunç bir varlığın kendisine musallat olmasına sebep oluyor. Bence, asıl hikaye ve yazarın okuyucusuna iletmek istediği asıl mesaj da burada başlıyor. 

https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Çevik Atmaca bu olaydan sonra Roke Adası'ndan ayrılıp, kendisinin peşinden gelen ve onu ele geçirmeye çalışan "gölge"den kaçmaya başlıyor. Ve kaçtıkça, tüm enerjisini ve dikkatini kaçmaya odakladığından gittikçe güçsüzleşiyor. Bu arada, türlü maceralar da yaşıyor ancak, çok uzatmamak ve kopya vermemek adına bunlara değinmiyorum. Sonunda gerçek ustası Ogion; Çevik Atmaca'ya düşmanından kaçmamasını, aksine onun peşinden gitmesini öğütlüyor.
Ustasının öğüdüyle "gölge"nin peşine düşen Çevik Atmaca, kaçmak yerine kovalamaya başladığında; bu sefer yaratığın kendisinden kaçmaya başladığını fark ediyor. Avken avcı oluyor. Bu kovalamaca ve kovalamaca sürerken Ged'in korkularıyla yüzleşmesi sayfalarca maceralar eşliğinde sürüyor. Gölge, Ged'i sürekli aldatarak, ondan uzaklaşmaya çalışıyor.
Gölge'yi dünyanın sonuna kadar takip eden büyücümüz, tahmin edebileceğiniz gibi, sonunda düşmanını buluyor.

https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

Yerdeniz Büyücüsü'nü okurken zaman zaman zorlansam da, yazarın kitabın sonunda verdiği mesaj hem çok anlamlı hem de takdire değerdi. Kitabın sonunda Çevik Atmaca'nın kaçtığı, korktuğu ve sonunda kovaladığı en büyük düşmanının aslında onun ölümü (ya da onun gibi bir şey) olduğunu öğreniyoruz. Ve yazar bize diyor ki; en sonunda bir gün, bir şekilde öleceğinizi kabul ederseniz ve bunun bilincine gerçekten kavuşursanız, hiç kimse ve hiç bir güç sizi etkisi altına alamaz, sizi olduğunuz kişiden uzaklaştıramaz ve yolunuzdan döndüremez. Dünya'nın en güçlü insanı, mutlak sonunun gerçeğiyle barışmış olan insandır. En azından, kitabı bitirdiğimde, benim oturup düşündüğüm buydu. 

https://kirmizirujlublog.blogspot.com.tr/

"Söz sessizlikte,
ışık karanlıkta, 
yaşam ölürken;
bomboş gökyüzünde
uçarken parlar atmaca."

Sevgilerimle...

14 yorum:

  1. Fantastik kitapları genelde ben de sevmeme Blana'mm hatta filmlerde sürekli uyuma isteği geliyor :D Kitabın kapak resmii beni benden aldı ve görsel açıdan desteklenmesi güzelmiş Blana'mmm :)) Kİtabın sonunda mesaj ise oldukça anlamlı ve genel olarak hayatımızı özetleyen bir çıkarım olmuş :) Ellerine sağlık güzel gözlümm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastik kurgu benim de kalemim değil ama şu an üçüncü kitabını okuyorum Mary'im :) Mecbur bitireceğim seriyi artık ama güzel, okutuyor kendini.
      Ben yazarın okuyucusuna verdiği o alt mesajları çok anlamlı ve yerinde buldum. Senin de beğenmene sevindim :) Çok teşekkür ederim <3

      Sil
  2. Adını o kadar çok duydum ki okumayı çok istiyorum. Umarım bir gün okur ve fikirlerimizi karşılaştırırız :D Anlatımından çözebildiğim kadarıyla bana uygun bir kitaba benziyor, bu lezzeti de bir gün tatmak lazım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan, fikir alışverişi yapmak şahane olur Cahil :) Benimle aynı mı düşüneceksin, açıkçası merak ediyorum :)

      Sil
  3. Bu tam kızımlık bir kitap. O fantastik kitap çok sever.

    YanıtlaSil
  4. Fantastik kitapları severim ve bir süredir okumadığımı farkettim. İlk fırsatta bu kitabı okumak isterim, konusu ve vermek istedigi mesaj cok ilgimi cekti :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim pek sevmediğim bir tür olmasına rağmen, okurken çok sıkılmadığım ve anlatımını çok beğendiğim bir kitap serisi oldu. Umarım siz de seversiniz. :) Çok teşekkürler...

      Sil
  5. Blanam geçmiş olsun ve tebrikler, benim henüz okumadıklarım arasında yer alan bir kitap, her ne kadar fantastik kitap sevsem de dönem dönem ihtiyaçlarım değişiyor ve fantastik kitapları nedense yazın okumayı daha çok seviyorum. Çok güzel özetlemişsin kitabı Blanam, bu da ayrı bir yetenek, ben heyecandan tüm spoilerları verip mahvediyorum sanırım :D
    Öpüyorum kocaman!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Zeynuşum, bu daha ilk kitap :) İkinciyi de bitirdim ve üçüncüsüne geçtim, hayırlısı diyorum :) Bu tarz bence de yaza daha uygun gibi... Ama o kadar kalın ki, ancak bu dönem okuyabilirdim sanırım :)
      Kitap yorumu yazmak beni korkutuyor, açıkçası zorlanıyorum. Beğenmene sevindim :D
      Öpüyorum kocaman <3

      Sil
  6. fantastik hikayeleri severim ama bu daha çok film versiyonunu seveceğim bir kitaba benziyor yüzüklerin efendisi'ni bile kitap olarak okuyamadım ki ben zaten :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu serinin filmi yapıldı mı bilmiyorum İrem'cim ama gerçekten ilginç olur sanırım :) Yüzüklerin Efendisi ayrı bir dünya benim için, bu tarza dahil olduğunu reddediyorum hehehehe :D Filmleri çok iyiydi gerçekten :)

      Sil
  7. blanacım yine yine özenilmiş bir yayın, beklediğim yorum!
    okurken çok heyecanlandım, fantastik kitap benim için hayal gücü, sınırsız dünya çok sevdiğim bir tarz ve listeme eklediğim kitaplardan biri, tek cilt değil de seri gibi almak istiyorum, diğer türlü yorucu sanki, 1000 küsürlü kitaplara kol dayanmıyor =)
    fotolar çok iyi vu arada! Ve can alıcı nokta: Dünya'nın en güçlü insanı, mutlak sonunun gerçeğiyle barışmış olan insandır.
    kalemine sağlık, iyi okumalar <3 <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feno'cuğum, bu yayınlarıma yaptığın yorumlarını bir başka önemsiyorum. Kitap yorumlamaktan çekiniyorum,biliyorsun.
      Benim tavsiyem de seri olarak alman, tek cilt gerçekten göz korkutuyor. Şu an üçüncü kitaptayım ve sanki yarılamamışım görüntüsü var :)
      Güzel yorumun için çok teşekkür ederim :) Öpüyorum <3 <3 <3

      Sil