Mim: Yak-Yeniden Yaz-Tekrar Oku
Merhaba...Sevgili, baldan tatlı arkadaşım Kore Fenomeni beni mimlemişti. Kendisine geçtiğimiz pazartesiye söz vermiştim ama bloğumun isim değişikliği araya girince, mimi yapmakta söz verdiğim tarihten bayaca saptım. Kendisinden hem özür diliyor hem teşekkür ediyorum.
Benim için hem keyifli hem çok zor bir mim bu...
Okuduğumuz kitaplardan üç tanesini seçiyoruz. Bu kitaplardan bir tanesini yakmayı, bir tanesini yeniden yazmayı, bir tanesini de tekrar okumayı tercih etmemiz gerekiyor. Bunu en az üç tur tekrarlıyoruz.
Mime başlamadan önce, ilk yakacağım kitap belliydi. Kitap yakmaya karşıyım ama o kitabı hakikaten yakmışım galiba, çünkü kütüphanemde bulamadım. Orhan Pamuk, Benim Adım Kırmızı'dan bahsediyorum. Kitapta kırmızı geçince, bir heves okumaya başlamıştım ancak, diretseydim okuduğum son kitap olabilirdi. Kendisini yok etmişim, kimbilir, nerede?!
Böylece, Benim Adım Kırmızı'yı zaten yakmış olduğum için, oldukça zorlanarak başka yakılacak kitaplar seçtim.
1. Tur:
Yak:
Şah&Sultan (İskender Pala): Bunlar tamamiyle benim görüşüm olmakla birlikte, kitap oldukça yanlı yazılmıştı. Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim arasında geçen, Otlukbeli Savaşı'nı anlatıyor genel olarak. Bu savaşı çıkarmak için dönen dolaplar, kardeşin kardeşe kırdırılması anlatılırken, Yavuz ve Şah'ın şair kimlikleri de ön plana çıkarılmış. Konusu, verdiği mesaj, Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim'i bir de şair olarak görmemizi sağlaması ile güzel bir kitaptı ancak, Şah'ın işlediği insanlık suçları ayrıntılı ayrıntılı anlatılırken, sıra Yavuz'a gelince üstün körü geçilmesinden hiç hoşlanmadım.
Bu arada, Alevi değilim ancak, Şah İsmail Hatai'yi şair olarak pek severim. Hatta, eşimle kutladığımız ilk doğum günümde, bana aldığı hediye için, şairin şu şiiriyle teşekkür etmiştim:
"Çok şükür bahr-i hüda-ma
Dost cemalin gördük bugün
Kalmadı gamla kasavet
Şad-ü handan olduk bugün"
Ayrımcılık yapmamak adına bir de Yavuz'dan bir mısra paylaşayım:
"Merdüm-i dideme bilmem ne füsun etti felek
Giryemi füzun eşkımı hun etti felek
Şirler pençe-i kahrımdan olurken lerzan
Beni bir gözleri ahuya zebun etti felek"
Yeniden Yaz:
Boğulmamak İçin (George Orwell): Yazarını çok sevdiğim bu kitap, yanlış zamanda mı okudum, bilemiyorum ama beni çok bunalttı. Zorla bitirdim. Konusu itibariyle son derece sıradan... George Orwell yaklaşan savaşın insanlar üzerindeki etkisini anlatmaya çalışırken, karakterin sıradanlığı konuyu boğmuş sanki... Kitap sonlarına doğru, okunabilir hale geldi ancak. Son bölümdeki yaratıcılığını, kitabın tamamına yaysaymış Orwell, ne iyi olurmuş.
Tekrar Oku:
Bencil (Wilbur Smith): En kıymetli kitabım... Ömrüm yettiğince değil bir kez, yüzlerce kez okurum. İlk sayfasında Wilbur'umun imzası var, seneler evvel İstanbul Kitap Fuarı'na geldiğinde imzalatmıştım. Beni Wilbur Smith'le ve Afrika'yla tanıştıran, oraları görme hevesimi uyandıran ve hatta beni "okuyan" biri haline getiren, bugünkü kütüphanemin oluşmasını sağlayan kitaptır. Bencil, Courtney serisinin ilk kitabı...
2. Tur
Yak:
On Küçük Zenci (Agatha Christie): Agatha'nın en sevmediğim kitabı... On küçük Zenci'nin neden bu kadar övüldüğünü, inanın hiç anlamadım. Bu kadar saçma sapan, amaçsız bir polisiye daha önce hiç okumamıştım. Bir solukta okuduğunu söyleyenler çok ama, ben hiç sevmedim.
Yeniden Yaz:
Aklından Bir Sayı Tut (John Verdon): Yazarın okuduğum ilk ve bence en başarısız kitabı... Bir ara, herkesin elindeydi, ben biraz geç okudum. Belki, beklentimin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor olsa da, kitabın sonu beni hayal kırıklığına uğrattı. Oysa ki, kurgusu çok zekice ve yaratıcı... Kitap sürükleyici, türüne göre dili güzel...Sanki yazar, çok yazdım, artık bitireyim demiş gibi geldi. Sonunu tekrar yazsa, bence harika olurdu.
Tekrar Oku:
Yüzüklerin Efendisi (John Ronald Reuel Tolkien): Ben de, çok sevdiğim Alan Rickman'ın hayaline sahibim. Bir gün, seksen yaşındayken, Dünya'nın çabasından uzakta, sallanan sandalyeme oturup Tolkien okuyacağım. Sevdiklerim soracaklar, bunca zamandan sonra mı? ("After all this time?") ve o zaman şöyle diyeceğim; her zaman ("Always!").
3. Tur
Yak:
Eugenie Grandet (Honore de Balzac): Büyük yazarın bu kitabı hakkındaki hislerimden utanıyorum. Eugenie Grandet ortaokul zamanımda okumaya çalışıp, çığlık atarak kaçtığım bir kitaptır. Yirmi beş sayfa, bir ağacın yaprağının rüzgarda salınması nasıl anlatılır, ya Rab! Yanlış zamanda karşılaştık sanırım, o günden bu yana yollarımız kesişmedi.
Yeniden Yaz:
Şairin Romanı (Murathan Mungan): Mungan'ın on beş yılda yazdığını söylediği kitabı... Dürüst olmam gerekirse, bence başka romanlardan çok fazla iz taşıyordu. Açıkçası okurken, hep bir sonraki adımı biliyordum ve hatta kitabın sonunu da biliyordum, çünkü daha önce okumuştum. Bu derece, başka eserlerden etkilenmiş bir roman bu... Fakat, çok güzel, okunulası... Büyük emek var bu kitapta ama... Daha özgün olmalıydı, daha yazara ait...
Tekrar Oku:
Büyük Saat (Turgut Uyar): Ne diyebilirim ki... Ferhan Şensoy demiş zaten: "Ağustos yirmi iki, dediler 'Ustan ölmüş!' Çok komiksin Azrail, Turgut Uyar ölür mü?!"
"Bir başka lezzet var hayatta ela gözlüm
Başka alemleri bilmek istemem
Şöyle bir içten öpmeni senin
Binlerce cennete değişmem."
Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim.
Ben de; Valar Morghulis, Akela, Gözde'nin Blog Günlüğü, Ause Esua ve bu mimi yapmak isteyen tüm arkadaşlarımı mimliyorum.
Sevgilerimle...
Yorumladığınız kitaplardan sadece on küçük zenciyi okudum ve en sevdiğim kitaplarından birisi Agatha'nın. :) herkeste aynı etkiyi yaratmıyor tabi. İskender Pala Mihmandarı okumuştum benzer düşüncelere kapılmıştım, yine de kurgu olarak hoştu. George Orwell listemde vardı şimdi Turgut Uyar da eklendi. Güzel bir mim olmuş elinize sağlık. :)
YanıtlaSilOn Küçük Zenci'nin seveni o kadar çok ki... Tek sevmeyen benim sanırım :)) Mihmandar'ı okumadım ama tahmin edebiliyorum, ne demek istediğinizi. Çok teşekkür ederim :)
SilBlana, sonuna kadar sindire sindire okudum kızım.Senin sevdiklerinden yola çıkarak isimlerini kaydettim, resimlerini çektim.Benim yazarlıkta takıldığım konu, etkilenerek yazanlar.Hoş bir durum değil.Çok okumak yazarın esinlerinin kimyasını değiştirmemeli.Ancak ilham alarak ve kendi özgün tarzından taviz vermemeli.Çok şey kattın kızım.Sevgilerimle ayrılıyorum.Gazetemizde haberlerin var yine zeki, tatlı kızım.Hoşcakal.Ece ablan.
YanıtlaSilEce Ablacığım çok teşekkür ederim ziyaretime geldiğin için😊 Şairin Romanı başka romanlardan öyle çok iz taşıyordu ki, yazarı kaybolmuştu. Gazeteyi okudum ablacığım, arkadaşlarım güzel emek veriyorlar😊 Öpüyorum sevgimle seni...
SilWilbur Smith seven bu kadar çok blogger olması beni pek bir memnun ediyor. Gerçekten büyük bir yazar.
YanıtlaSilBu arada sen de tek cilt özel baskı Yüzüklerin Efendisi serisi mi var :( Ne kadar güzel, keşke benim olsa... Tekrar tekrar okurdum :( (Burada sevgili Cahil hasetlenir)
Wilbur başımın tacıdır, Cahil :))
SilTek yüzük gibi, hepsini bir araya toplayan tek kitap :)) Bir dahaki çekilişime de bundan mı versem :)
Bir şike yapıp ben kazanmamı sağlayacaksan neden olmasın.
SilBu arada bende tek kitaplı set var lakin ikinci kitapta verilen haritamı kaybettim. Ve sırf bu yüzden ikinci kitabı tekrar almayı bile düşünüyorum
Ben olsam çoktan almıştım,sen yine iyi dayanmışsın😃
SilDeme ama öyle, deme... Girme kanıma :(
SilÇok değişik bir mim olmuş bu kez :)) Ama yine eğlenceli <3
YanıtlaSil''Şairin Romanı'' işte bunu merak ettim işte <3 Emeğine sağlık canım<3
Çok teşekkür ederim Açelya'm :) Polisiyeyle aran iyiysen Şairin Romanını seversin :)
SilSüpersin ama ya blana! Seçimler efsane... yaaa şu çekilişin bana çıksa da wilbur Smith ile tanışmama vesile olsa çok merak ediyorum. Yeniden oku da görünce merakım tavan!
YanıtlaSilBiliyorsun normal de bir işe başlamam -üşengeçlikten- eğer başlıyorsamümkünse da elimden geleni yaparım zorlarım, ya hep ya hiç falan... şah sultan kitabini okuyamadım, yarım kaldı, bıraktım rafta duruyor, aklımda da ama elim gitmiyor 😂😂😂 sende de görünce rahatladım yani 😉
Kalemine sağlık BLANA! Okurken seçimlerini gördükçe çok heyecanlandım, fotolara bayıldım, Uğur böcekli puanlama süperdi, yaratıcı seni seni 😉 senle kitap almaya da gidelim ki 😉 öpüyorum çok 😘
Gözde kim kiii üvey evlat muamelesi görüyorum. Sizin yaptığınızı Lamiaya üvey babası yıpmadı bee :(( Nerede dağınık, nerede komşum neredeee benim dayanışma arkadaşım 😂
SilKore Fenomeni uğur böceği nüansını yakalamışsın hemen 😊😊 Wilbur Smith'i oku mutlaka bak😊 Sayende yazıldı bu yazı, çok teşekkürler❤️
SilBen aracı canım ne demek blana! Kaçmaz ilk o dikkatimi çekti 😉 şu elindekiler bitsin, kitap almaya başladığımda liste başı 😉
SilKomşum karalar bağlama, besleme modu hele hiç yakışıyor mu sana 😉 söyle derdin ne bakalım çaresine 😃
Lamia kim Gözde😂😂😂
SilAyy anammm Murathan Mungan dedin ben yıkıldım benim en sevdiğim yazarlardan 😍😍 Şairin Romanını okumadım ama yazını okuyunca da hevesim kaçtı bi, önden sonunu tahmin etmekte kötü oluyor Blanam :( ama ne olursa olsun bende okurum sevdiğim yazar sonuçta :)
YanıtlaSilDemek Feno baldan tatlı arkadaş hee 😏yok yeaa ne kıskancam sadece benden bir üste yorum yazan komşuma 'heeeh öpücük mü atmış, heehhh dedim' 😂Şuraları bir çamaşır sularıyla ovalayayım da o öpücükler gitsin ihihihiihih hınzır ben 😂😂😂
Dip Not: Uğur böcekleri çohh datlu parıl parıl parlıyorlar :)
Gözde'm canım...😃 Eğer polisiye roman okumuşluğun çok yoksa, Şairin Romanı sende benimki gibi bir durum yaratmaz. Kitapta ileriyi tahmin edemiyorsun, kendinden önce yazılmış bir iki kitapla kurgu tamamen aynı... Yazar çok etkisinde kalmış, esinlenmiş,özgün olmamış.
SilKıskanma hemen ama... Senin yerin başka😘😘😘
Öpücüklere mi bozuldun sen komşum, ne sapur suprundAn göndereyim sana 😙😙😙😙😙😘😘😘😘😘😚😚😚😚😚 nasılsa blana temizler 😉
SilTurgut uyarı okuduğumu hatırlıyorum kesinlikle Murathan mungan da galiba okudum hangi kitap bilmiyorum :)
YanıtlaSilHayattankarelerimiz, bunlar da fena değil... Turgut Uyar tekrar tekrar okunur :)
SilGeorge Orwell'dan iki kitap okudum ama 'Boğulmamak için'i okumadım henüz. Beklentilerini yüksek tuttuğundan olabilir, öne çıkan kitapları iyiydi çünkü.
YanıtlaSilGeorge Orwell deyince beklentim yükseliyor, haklısın :) Boğulmamak İçin'de de beklentim çok yüksekti, belki hayal kırıklığımın sebebi bu olabilir. Çok teşekkürler :)
SilBu mim pek bana uygun değil canım. Kitapkurtlarina tam uygun.
YanıtlaSilNilgün Hanım, bir yorumda bahsetmiştiniz okuyamadığınızı :)
SilAma ben de George Orwell in 1984 adlı kitabını yakmak isterim çünkü içimi çok karartmıştı
YanıtlaSil1984'ü seneler evvel okudum, hayali bir geleceği anlatıyordu Orwell. Konusu neşeli değildi ama yaşadığı zamandan geleceğe baktığında ne yazık ki, gerçekleri görmüş denilebilir.
SilHerkesi izleyen bir TV vardı göz diye. İşçiler o gözden izleniyordu
Silİyi ki kitaplar var.
YanıtlaSilBence de...
SilTeşekkürler...
Orhan Pamuk, Benim Adım Kırmızı'yla ilgili aynı düşünceler içerisindeyim bende. Yarı da bıraktığım nadir kitaplardan biridir..Murathan Mungan’ın öykü kitaplarını okudum ve şiirleri kadar tad vermemişti. Turgut Uyar-Büyük Saat’i gördüğüm de ise şapkamı çıkardım, düğmelerimi ilikledim. Selam olsun ikinci yeninin değerli üstadına. Gecenin sesini kısıp izini sürmeli şimdi imgelerle nakışlanmış şiirlerin…
YanıtlaSilGüzel bir mim olmuş emeğine sağlık..:)
Benim Adım Kırmızı'yı tek sevmeyen ben değilmişim :) İkinci Yeni'nin tüm şairlerini çok severim ama Cemal Süreya ve Turgut Uyar'ın yeri bambaşkadır :) Çok teşekkürler :)
SilKitap seçmek ve önermek hiç kolay değil. Hepsi de okunmaya değer, içlerinde bende olanlar da olan yerinde kitap seçimin, fotoğraflaman için çok teşekkürler Blana <3
YanıtlaSilKitap seçmek gerçekten çok zor... Kütüphanemin başında dolandım da dolandım :) Ortak okuduklarımız olmasına da çok sevindim, bir dostla bir durakta daha buluşmuşuz. :) Ben teşekkür ederim Acemi Demirci <3
Silbu mim de oldukça keyifli gerçekten , güzel kitapları seçmişsin yeniden okumak için :D
YanıtlaSilKitap Eylemi çok teşekkürler :) Kitapları seçerken zorlandım ama öok keyifle yaptığım bir mim oldu :)
SilGüzel bir mim ama çok zor geldi bana yaştan dolayı okuduktan sonra unutuyorum bir çok detayı:))
YanıtlaSilBen kitapları seçerken çok zorlandım. Gidip geldim sürekli kütüphanemin başında :)
SilBenim üşendiğim, siz yapın ben okuyayım dediğim mim. Orhan Pamuk'un Kara Kitap'ını okumaya çalışmış yarım bırakmıştım. Tarzını sevemedim. İskender Pala'nın da Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk'ını sevmeyip yarım bırakmıştım. Hoşlaşmayınca devam edemiyorum zaar. Agatha Ve Yüzüklerin Efendisi de tarzım olmadığından heç yanaşmamışım. İşte benimki bir garip okuma halleri Kırmızı Rujlu hatun :)
YanıtlaSilEmine, şu konuda harikasın; sevmeyince bırakıyorsun. Ben bırakamıyorum, illa bitecek! Hayatımda yarım bıraktığım tek kitap Benim Adım Kırmızı... Ben inat edip, işkenceye çevirebiliyorum okuma hallerini😊
SilŞah Sultanda ben de tam tersini hissetmiştim yani yanlı olmamaya çalışmış gibi duruyordu. Ama bu eleştiri de sayıca çok yani senin dediğin gibi düşünen çok. Ahahha Balzac'ın bu romanını da ben çok sevmiştim :D Yüzüklerin Efendisini tam tamına 16 yıl olmuş okuyalı dile kolay. Bayılmıştım!! Allah seni Blanacım yaa Aklında Bir Sayı Tut'u okuduğumda o kadar sevmiştim ki artık yeni bir polisye yazar girdi hayatıma diye çok sevinmiştim. Sonrasında da okumadım o ayrı:D
YanıtlaSilHepimizib zevkleri ne kadar farklı ama işte rengarengiz böyle daha güzel ;)
süper hazırlamışsın canım benim ellerine sağlık.
FeLady ne güldüm okurken😂😂 Aslında Aklından Bir Sayı Tut'u sevdim, sonunu beğenmedim ben😃 Daha eksantirik bişeyler bekliyordum😃 Balzac'la 13 yaşımda mücadeleye girdim, anla beni, zamanlamam felaketti😂 Bu arada John Verdon'un diğer kitapları daha başarılı bence😃 Çok teşekkür ederim, canımsın❤️❤️❤️
SilMimledim bikere Ause'm valla bekliyorum güzel kaleminden😊😊 Kitap seçmek zor ama eğlenceli bir mim...😊😊 Teşekkür ederim canım benim❤️❤️
YanıtlaSilGeorge orwelli çok seviyorum boğucu olsa da eminim sonu için okumaya değer kitaptir 💕 çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık
YanıtlaSil