Retinol Nedir? - The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

Eylül 26, 2018 9 Comments A+ a-

Merhaba... 

The Ordinary ülkemizde çok fazla merak edilen markalardan... Ben markaya ait bugüne kadar sadece iki ürün satın aldım, birini henüz açmadım. Diğeri ise, bugün bahsedeceğim The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane... Bu üründen bahsetmeden önce, hap bilgi olarak biraz retinollerden ve retinol kullanımından bahsetmek istiyorum. Ardından ürünle ilgili kişisel yorumlarıma geçeceğim. 


The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

Retinol yani A vitamini, anti ageing özellikleri olan bir aktif madde... Uzun yıllar boyunca akne tedavisinde ve gözeneklerin arındırılmasında kullanılan bu içeriğin, ciltteki kırışıklıklar üzerinde de çok etkili olduğu fark edildiğinde adını da sıkça duyar olduk. 
Retinol; ince çizgilerin görünümünü azaltır, cildi pürüzsüzleştirir ve cilt lekelerinin düzelmesine yardımcı olur. Bunu iki şekilde yapar: ilki cildi soyarak, ikincisi cilt hücrelerine komutlar vererek. Bu madde cildimizde mucizeler yaratacak gibi görünse de, aslında her cilt tipi için uygun değil. Cildi soyduğu için rosecea hastaları ve egzamaya meyilli ciltler bu içerikten uzak durmalıdırlar. Aynı sebeple, çok hassas ciltli kişilerin de temkinli olması gerekir. Retinoller güneş ışığında düzgün çalışmadıklarından, bu içerikleri gece kullanmayı tercih etmek gerekir. Ve cildi çok hassaslaştıracaklarından en az Spf30 ve PA içeren güneş kremlerini asla aksatmadan kullanmak gereklidir


The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

Retinoller hava ile temas ettiklerinde retinoik asite dönüşürler. Cilt hücrelerimiz retinoik asitlerin komutlarını algılayacak şekilde gelişmiş oldukları için, cilt hücreleri ile retinoik asit iletişime geçer. Retinoik asitin cilt hücrelerine verdiği komutsa şudur: Görevlerini sağlıklı ve normal olarak gerçekleştir! Retinolün günümüzde en önemli yaşlanma karşıtı madde kabul edilmesinin sebebi budur. Yani, retinol cildimizi düzeltmez; ona sadece, yaşlı ve hastalıklı davranma, normal ve sağlıklı çalış komutunu verir. Anti ageing bir içerik olduğu için, doktorunuz tarafından reçete edilmediği sürece bence 30 yaşından önce kullanmamanız gerekir. 
Retinolleri kullanmaya başlamadan önce, mutlaka çok iyi araştırma yapmalı, cildimizin ve yaşımızın bu maddeye uygun olup olmadığına karar vermeli ve doğru ürünü seçmeliyiz. Retinol içeren ürünlerin ambalajları gerçekten çok önemli çünkü, a vitamini ışıkla ve havayla temas etmemelidir. Dolayısı ile en doğru tercih, ışık almayan pompalı ambalajlardaki ürünleri kullanmamız olacaktır. 
Retinol kullanımına mutlaka düşük konsantrasyondan başlamalı ve cildimiz bu aktife alıştıkça kademeli olarak retinol yüzdesini arttırmalıyız. 


The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane, saf retinol yerine "granactive retinoid" içeren bir ürün... Saf retinol içermediği için, retinolün ciltte oluşturabileceği hasarları ekarte ettiğini iddia ediyor. İçeriğindeki %2 oranında aktif retinoid ile yaşlanma belirtileriyle savaşmayı hedefliyor. 
Ben, uzun süredir retinolü cilt bakımıma eklemek istiyordum. Ancak, egzamaya çok meyilli ve hassas bir cildim olduğu için retinol bana pek uygun bir içerik değildi. The Ordinary'nin bu ürünü, retinolün olumsuz yanlarını oluşturmayacağını iddia ettiği için, en düşük konsantrasyonlu %2'lik versiyonunu satın aldım. Squalane bazlı bu ürün retinoller kadar etkili ve agresif değil ancak, onlardan daha yüksek teknolojiye sahip
The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane'nin serumdan sonra uygulanması öneriliyor. Ardından nemlendiricinizi uygulayarak cilt bakım rutininize devam edebiliyorsunuz. Ben, her ne kadar güvenli olduğunu iddia etse de, cilt tipimi göz önüne alarak bu ürünü her akşam kullanmaya cesaret edemedim. Haftada iki gece 4-5 damla kadar ürünü, cildimi temizleyip serumumu sürdükten sonra cildime tampon hareketlerle uyguladım. Kullandığım ilk akşam dahil cildimde asla bir yanma, kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe sebep olmadı. Her gün, evden çıkmasam dahi, Spf 50+ güneş koruyucumu sürdüm ve güneş etkisini iyice arttırmaya başladığında, ilkbahar sonuna doğru da kullanmayı bıraktım


The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane; 30 ml, pompalı bir şişede satılıyor. Koyu renk camdan şişesi, yine de ışığı geçirebilir endişesiyle ben hep dolap içinde, oda sıcaklığında sakladım. Ürünün pompası çok iyi çalışıyor ve istediğim kadar ürün almakta beni hiç zorlamadı. Sarı renkli, oldukça akışkan ve kokusuz olan Granactive Retinoid, çok ince kuru yağ gibi bir dokuya sahip... Ciltte çok kolay emiliyor, uyguladığımda yumuşak ve pürüzsüz bir doku bırakıyor ve yüzümü asla yağlı hissetmiyorum. Üzerine nemlendiricimi rahatça uygulayabiliyorum
Ben, The Ordinary Granactive Retinoid'i yaklaşık 6 ay boyunca, haftada iki gece düzenli şekilde kullandım. Kullandığım sürede, yanaklarımdaki kızarıklıklara iyi geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat, mimik çizgilerimde herhangi bir yumuşama gözlemlemedim. Bununla birlikte, zaten çok kuru olan cildimin daha da kurumasına ve hassaslaşmasına sebep oldu. Cildim hiç bir nemlendirici ya da yağ ile toparlanamayacak kadar kurudu. Ben ürünü kullanmakta ısrar ettikçe, cildim pul pul hale geldi ve ne nemlendiricilerim ne makyajım yüzümde durmamaya başladı.


The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

Ürünü kullanmaya başladığım ilk zamanlarda, kızarıklıklarımın toparlanması dolayısı ile çok mutluyken, zamanla cildimdeki hassaslığın ve kuruluğun kontrolümden çıkmaya başladığını fark ettim. Dolayısıyla, benim çok ince yapılı, kuru ve hassas cildim için, "en zararsız" retinolün bile uygun olmadığından artık eminim. Her sene yaz mevsiminde cildim kurudan normale dönerken, bu yaz dönmedi. Ağustos başına kadar cildimin aşırı kuruluğuyla savaşmak zorunda kaldım. 
The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane, sadece 7 adet içeriğe sahip ve bunlardan biri de bisabolol. Bisabolol, cildin onarılmasında büyük katkı sağlayan, benim çok sevdiğim içeriklerden biridir. Aynı zamanda bu ürün jojoba yağı da içeriyor. Açıldıktan sonra 6 ay içinde tüketilmesi gerekiyor. Bu ürünü, her gün kullansanız bile 6 ayda bitirebileceğinizi zannetmiyorum, miktarı çok fazla ancak, retinol gibi bir içeriği kullanım ömrü dışında asla kullanmamanızı öneririm. 


The Ordinary Granactive Retinoid 2% In Squalane

Umarım bu yazı size retinollerle ilgili bir fikir verebilmiştir. Bu içerik uzun süredir herkesin dilinde ve bir çok kişi için mucize bile olabilir. Ancak; cildiniz için ürün seçerken ihtiyaçlarınıza, cilt tipinize uygunluğunu iyi belirlemeniz gerekir. Normal cilt yapısına sahip biri için şahane etkiler gösteren bir içerik, benim gibi ince ve hassas ciltli biri için hoş olmayan sonuçlar verebilir. Dolayısıyla bu tür aktifleri kullanmadan önce mutlaka kendi araştırmanızı yapmanızı, cildinizi iyi tanımanızı ve kullanmaya en düşük konsantrasyonla başlamanızı öneririm

The Ordinary ürünlerini instagramda yurtdışından ürün getiren hesaplardan, yurtdışından ve The Ordinary online sitesinden satın alabilirsiniz. Marka ülkemize gönderim yapıyor mu, bilmiyorum. The Ordinary hayvanlar üzerinde test yapmayan bir marka ve fiyatları da (bizim kurları düşünmezseniz) oldukça uygun...

Sevgilerimle...

9 yorum:

  1. Blana'cım, bayılıyorum yazılarına! Ne güzel araştırma yapıp aktarıyorsun. Okuyucuların olarak kıymetini anlamamız lazım!
    Retinolle ilgili benim deneyimimi de biliyorsun. Benim cildim seninki kadar ince olmamasına karşın aynı etkileri yaratmıştı. Bana öyle geliyor ki, bu içerikler, bu konsantrasyonlarda zaten kozmetik amaçlarla sağda solda satılmamalı, doktor kontrolünde uygulanmalı. Ordinary markasından zaten soğudum ve içerikleri, üretim felsefesiyle ilgili de ciddi şüphelerim var artık. O yüzden de artık ne alıyor, ne de kullanıyorum. Umarım retinol sonrası cildin toparlanmıştır. Çok öpüyor, ellerine sağlık diyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başak'cım güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Bilgi içerikli yazılar kimsenin ilgisini çekmiyor ne yazık ki.
      Retinolle ilgili tamamen aynı düşünüyoruz, bu içeriklerin tek başına reçetesiz satılmaması gerek. Bilinçsizce herkes moda diye alıp kullanıyor. Ordinary ürünlerini artık ben de alacağımı zannetmiyorum. Elimde marula yağları var sadece.
      Retinol sonrası cildim tam toparlanamadı hala, bir de stres faktörü var tabi, sapıttıkça sapıtıyor. Hayırlısı diyorum.
      Ben de kocaman öpüyorum <2

      Sil
  2. The Ordinary'nin ürünlerini henüz satın alamadım ancak denemeyi çok istiyorum. Retinol de denemek istediğim ürünlerden biri.. keşke ülkemizde daha ulaşılabilir olsalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ulaşabilir ve memnun kalırsınız. Sevgiler...

      Sil
  3. Cildim kuru ve merak ettiğim bir üründü sayende wishlistimden çıkarabilirim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru ciltlere göre hiç değilmiş bu içerik.
      Teşekkürler, sevgiler... <3

      Sil
  4. The Ordinary'nin özellikle Niacinamide serumunu çok merak ediyorum, umarım bir an önce ülkemize gelir! Sevgiler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Markanın bayaca meraklısı var aslında, ülkemize giriş yapma planları da vardı bir ara ama sonra ne oldu bilmiyorum.
      Sevgiler... <3

      Sil
  5. maalesef benim cildimi de mahvetti ordinary retinol, aylarca düzelmedi

    YanıtlaSil