Jean-Christophe Grange - Lontano ve Kongo'ya Ağıt

Ağustos 12, 2018 3 Comments A+ a-

Merhaba...

Uzun zamandır kitap yorumu yazmıyordum. İnstagram hikayelerimde Jean-Christophe Grange'in Lontano ve Kongo'ya Ağıt kitaplarını gösterdiğimde bir takipçim mesaj ile kitapları bitirdiğimde yorumlamamı istedi. Bu yazıyı yazma sebebim de kendisidir. 

Lontano ve Kongo'ya Ağıt

Jean-Christophe Grange, 1961 doğumlu Fransız bir yazar... Gazetecilik kariyerini bırakıp polisiye romalar yazmaya başlayan yazar, kısa sürede çok okunan kitaplara imza attı. Ben, dilimize çevrilen tüm kitaplarını okumuş birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, polisiye sevenler için okunması kolay, akıcı ve ilgi çekici bir üsluba sahip... Yazarın romanlarının bir kısmı sinemaya da uyarlandı. 

Lontano ve Kongo'ya Ağıt

Lontano, birbirini takip eden iki kitaplık serinin ilki... Cinayetleri çözecek ve katili yakalayacak olan karizmatik polisimiz Erwan Morvan ile bu kitapta tanışıyoruz. Sorunlu bir aileye sahip ve yalnız yaşayan cool polisimiz, eski bir polis olan babasının yönlendirmesiyle Brest yakınlarında Kaerverec isimli bir köyde bulunan askeri bir tesisteki garip ölüm olayını araştırmaya gidiyor. İlk bakışta kaza gibi görünen bu olayın seri cinayetler işleyen bir katilin işi olduğu kısa zaman içerisinde anlaşılıyor. 
Erwan, olayların içine daldıkça ve araştırmalarını derinleştirdikçe cinayetlerin, geçmişte babasının yakaladığı korkunç bir seri katil olan "Çivi Adam" ın cinayetlerinin bire bir kopyası olduğunu fark ediyor. Vücutlarına çiviler çakılarak işkence edilip vahşice öldürülen kurbanlar ile yıllar önce Afrika'da babası Gregoire Morvan'ın karşılaştığı kurbanlar birebir aynı adam tarafından katledilmiş görünüyor. Erwan için ilk başta mesleki bir durum olan olaylar, gerçekler açığa çıktıkça ailevi bir kaos haline geliyor ve ailesinin hiç bilmediği sırları olduğunu fark ediyor. 

Lontano ve Kongo'ya Ağıt

Kongo'ya Ağıt, gerçek bir devam romanı... Eğer Lontano'yu okumadıysanız bu kitap size hiç bir şey ifade etmeyebilir. Yazar, sanki tek bir romanı çok uzun olduğu için ikiye bölmüş gibi... Çünkü; Lontano'da katil yakalanmış gibi görünse de, roman bitmiyor. Lontano'nun son sayfasında elinizde yarım kalmış bir kitapla kalakalıyorsunuz. Dolayısıyla, romanı bitirmek için Kongo'ya Ağıt'ı da okumanız şart gibi bir şey... 
Kongo'ya Ağıt'ta kahramanımız Erwan Morvan kendisi için kapanmamış bir dava olan "Çivi Adam" ın izlerinin peşinden Afrika'ya gidiyor. Aslında asıl amacı, Lontano'da fark ettiği aile sırlarını açığa kavuşturmak, babasının ve annesinin gizemli geçmişlerini öğrenmek. İç savaşla cehenneme dönen Afrika'da yol yordam bilmeden ilerlemeye ve aklındaki soruların cevaplarını bulmaya çalışıyor. 

Lontano ve Kongo'ya Ağıt

Her iki kitap hakkında da olay örgüsünden çok fazla bahsedip, romanların heyecanını söndürmek istemiyorum ama benim gibi Afrika'yı seviyorsanız; seri kitap okumak sizin için zor bir durum değilse, polisiyeden hoşlanıyorsanız keyif alacağınız bir serüvene dahil olabilirsiniz. 
Lontano ve Kongo'ya Ağıt sadece birer polisiye roman olmaktan öte; okuyucuyu kötü adamla bile empati yapmaya zorlayan, yaşadığımız çocukluğun bugün olduğumuz kişi üzerinde ne kadar etkisi olduğunu düşünmeye iten romanlar... Cahilliğin, açgözlülüğün, eğitimsizliğin koca bir kıtayı ne hale getirdiğini bize hatırlatan kitaplar... Romanlar boyunca, katilin peşinden koşarken aynı zamanda bir adamın ailesiyle ilişkilerini, bir kıtanın sömürgeleştirilmesini de izliyoruz. Meraklıları için, eski Afrika inançları hakkında araştırma yapmak için de romanlar itici birer güç olabilir

Lontano ve Kongo'ya Ağıt

Her iki roman da yaklaşık 600 sayfa, yazı boyutları bence iyi... Çok büyük ya da çok küçük font kullanılmamış. Kitap kapakları Yombe heykelcikleri fotoğrafları ile dizayn edilmiş. Romanlar Doğan Kitap tarafından gerilim/macera türünde piyasaya çıkarılmışlar.  Lontano, ikinci kitap olan Kongo'ya Ağıt'a göre daha tempolu gidiyor. Yine de, her iki roman da oldukça sürükleyici... 
Jean-Christophe Grange, Lontano ve Kongo'ya Ağıt kitaplarını bir çok kitabevinden bulabilirsiniz. Ben kitaplarımı genellikle internet üzerinden (idefix'den) satın alıyorum, çok daha indirimli oluyor. Bu yolu da tercih edebilirsiniz. 

Sevgilerimle...

3 yorum:

  1. Takipçiniz mesaj atıp ne iyi yapmış! Kitap yorumlarınızı çok faydalı buluyorum, daha çok kitap paylaşımları yaparsınız umarım ♥ Çok sevgiler ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel yorumun için Fulya Hanımcım.
      Elimden geldiğincr paylaşmaya çalışırım, kitap yorumlamak zor geliyor biraz.
      Çok sevgiler💐

      Sil
  2. gramge cok ıstedıgım ancak halen okuyamadıgım bır yazar... Güzel okumlar efendım

    YanıtlaSil